Impreza okolicznościowa – jak ją zorganizować?

Organizowanie imprez okolicznościowych na własną rękę powoli staje się przeszłością. Tempo życia i pracy sprawia, że wolimy nie przemęczać się i zamówić wszystko telefonicznie. Jeśli nie mamy miejsca w domu lub chcemy ominąć gruntowne porządki przed przybyciem gości, wynajmujemy restaurację. Jeśli jednak mamy ochotę zaprezentować dom przy okazji przyjęcia, zamawiamy jedynie catering. Teraz urządzanie imprez nie wymaga od gospodyni tylko trudu i czasu, co kiedyś. Jeśli się uprzemy, możemy wszystko ustalić przez telefon. Jednak nie dajmy się zwariować.

 

O czym należy pamiętać organizując przyjęcie?

 

1.Catering – jeśli twoją imprezę obsługuje profesjonalna firma, która ma dobrą renomę, nie masz się o co obawiać. Zapewne pracują tam specjaliści, którzy doskonale wiedzą ile jedzenia należy podać konkretnej liczbie gości. Z doświadczenia mogą założyć, że przy obiedzie dwudaniowym, standardem są 400 ml zupy i 2,5 porcji mięsa. Goście niekiedy zjedliby konia z kopytami! Nie chciałabyś sytuacji, w której okazuje się, że brakuje jedzenia. Zważ również na długość trwania przyjęcia i pogodę. Gdy jest zimno, można spodziewać się większego apetytu wśród zaproszonych, a gdy jest ciepło – mniejszego.Organizacja przyjęcia w restauracji zrzuca nam z ramion konieczność zamawiania cateringu, bo prawdopodobnie lokal sam będzie w stanie go zapewnić.Uwaga na alergików i wegetarian! Mnóstwo osób ma problemy z żołądkiem lub jasno określone preferencje żywieniowe. Najczęściej spotkamy uczulonych na gluten, orzechy, truskawki i mleko.

2.Obsługa – jedną z opcji zamawiania cateringu do domu jest możliwość domówienia osoby do pomocy. To zdecydowanie wygodna sprawa i zachęcam do korzystania z niej. Catering bez obsługi przywozi jedzenie i na następny dzień obiera puste naczynia. Opcja z obsługą często zapewnia kilku kelnerów i osobę do podgrzania dań w kuchni.

3.Minikarta – jest to pomniejszone menu, zawierające dania, które w konkretnym dniu są bardzo szybko przygotowywane. Często podaje się ją „dużym” stolikom, gdzie przychodzi w jednym momencie dziesięć osób i oczekuje szybkiego podania zamówienia. Cały szkopuł minikarty polega na skróceniu czasu oczekiwania klientów. Jeśli organizujesz przyjęcie na naście osób, warto posłużyć się takim oto wynalazkiem, aby każdy mógł zaspokoić swój głód w krótkim czasie.

 

Komunia, chrzciny, większe urodziny – wszystkie te przyjęcia wymagają od nas małych umiejętności organizatorskich i planowania. Jak widzicie, najwięcej waszej uwagi powinien pochłonąć catering i sama forma obsługi. Nikt nie lubi imprez, na których gospodarza ciężko złapać przy stoliku z gośćmi. Jeśli lokale są w stanie zrobić takie wydarzenie dla was za znośne pieniądze – nie zastanawiajcie się długo.